Norveško Omega-3 ulje bakalara za celu porodicu
Norveško omega-3 ulje (Norsk tran) sa ukusom limuna proizvedeno je od jetre divljeg norveškog arktičkog bakalara. Sadrži omega-3 masne kiseline DHA i EPA, prirodne vitamine A, D, kao i vitamin E. Preporučuje se odraslima, kao i deci tokom rasta i razvoja.
EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca. Koristan efekat se postiže dnevnim unosom od 250 mg EPA i DHA. Vitamin E doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Vitamin A doprinosi: normalnom metabolizmu gvožđa, održavanju normalnih sluznica, održavanju zdrave kože, održavanju normalnog vida, normalnoj funkciji imunološkog sistema; Vitamin A ima ulogu u procesu diferencijacije ćelija. Vitamin D doprinosi: normalnoj apsorpciji/iskorišćenju kalcijuma i fosfora, normalnom nivou kalcijuma u krvi, održavanju normalnih kostiju, održavanju normalne funkcije mišića, održavanju normalnih zuba, normalnoj funkciji imunološkog sistema; Vitamin D ima ulogu u procesu deljenja ćelija. Omega-3 masna kiselina DHA je najzastupljenija omega-3 masna kiselina u mozgu, dok omega-3 masna kiselina EPA ima značajnu protivupalnu ulogu. Obe su neophodne za pravilan rad mozga i preporučuju se za poboljšanje pamćenja, koncentraciju i kod poremećaja raspoloženja.
Norsk tran, odnosno ulje jetre bakalara predstavlja dobar izvor dugolančanih omega-3 masnih kiselina kao i prirodnih vitamina A i D. U prošlosti je upotrebljavano zbog visokog sadržaja vitamina A i D, a često je davano i deci kako bi se sprečila deficijencija vitamina D. Prema određenim podacima, 10 ml ulja jetre bakalara može da sadrži od 750 – 1200 μg vitamina A i 2,5 – 10 μg vitamina D. Kao i većina ribljih ulja, ulje jetre bakalara sadrži značajne količine omega-3 masnih kiselina, eikozapentaensku (EPA; C20:5n-3) i dokozaheksaensku (DHA; C22:6n-3) kiselinu.
DHA je jedna od osnovnih komponenti fosfolipida ćelijske membrane, pogotovo u mozgu i retini. Neophodna je za optimalni razvoj nervnog sistema i vida. DHA je najzastupljenija omega-3 masna kiselina u ljudskom mleku. EPA predstavlja prekurzor prostaglanidina, leukotriena i tromboksana. Suplementacija omega 3 masnim kiselinama može dovesti do sniženja nivoa triglicerida i povećanja nivoa dobrog holesterola (HDL-a). Takođe može imati antiinflamatorno, antitrombotsko i imunomodulatorno dejstvo.
Veliki broj istraživanja je pokazao da omega 3 masne kiseline snižavaju nivo lošeg holesterola LDL-a, kao i ukupnog holesterola, regulišu metabolizam lipoproteina, povoljno utiču na krvni pritisak i aritmiju. Takođe, imaju blagotvorno delovanje na gastrointestinalni, muskulatorni i imunološki sistem.
Efekat snižavanja nivoa triglicerida se ispoljava zahvaljujući zajedničkom efektu inhibicije lipogeneze i stimulacije oksidacije masnih kiselina u jetri.
Sastav
Sadržaj aktivnih komponenti | 1/2 doze (2,5 ml) | 1 doza (5,0 ml) | % NRV* |
Riblje ulje iz jetre bakalara, od čega: – omega-3 masne kiseline, i to: – eikozapentaenska kiselina (EPA) – dokozaheksaenska kiselina (DHA) – vitamin A (prorodni retinol) – vitamin D (prirodni holekalciferol) |
2.300,0 mg 550,0 mg 200,0 mg 300,0 mg 125,0 µg RE 10,0 µg |
4.600,0 mg 1.100,0 mg 400,0 mg 600,0 mg 250,0 µg RE 20,0 µg |
– – – – 31 400 |
Vitamin E (DL-α-tokoferol) | 3,0 mg α-TE | 6,0 mg α-TE | 50 |
* NRV – Nutritivna Referentna Vrednost
Nutritivne informacije: | 5,0 ml ulja | 100,0 ml |
Energetska vrednost (kJ / kcal) | 182% / 44 | 3.645 / 886 |
Masti – ukupno (g) | 4,9 | 97,9 |
od toga zasićene masne kiseline (g) | 0,98 | 19,6 |
Ugljeni hidrati – ukupno (g) | < 0,2 | < 1,0 |
od toga šećeri (g) | < 0,05 | < 0,5 |
Proteini (g) | 0,05 | 1,0 |
So (g) | < 0,1 | < 0,2 |
- Sastojci: Ulje jetre divljeg norveškog arktičkog bakalara, prirodna aroma limuna, dl-alfa-tokoferol, antioksidansi (ekstrakt bogat tokoferolima, ekstrakti ruzmarina (Rosmarinus officinalis)), origano (Origanum vulgare), majčina dušica (Thymus vulgaris), karanfilić (Syzygium aromaticum).
- Neto količina: 375 ml
- Način čuvanja: Čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu na temperaturi do 25 °C. Promućkati pre upotrebe. Otvorenu flašu čuvati u frižideru na temperaturi od 4 °C i potrošiti je u roku od 3 meseca.
- Način primene: Deca uzrasta 3-12 godina: Jednom dnevno uzeti pola kafene kašičice (2,5 ml) ulja i popiti uz obrok. Odrasli i deca uzrasta starijeg od 12 godina: Jednom dnevno uzeti jednu kafenu kašičicu (5,0 ml) ulja i popiti uz obrok.
- Ne sadrži: Veštačke boje, arome i konzervanse, gluten, ozračene sastojke.
- Upozorenja: Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i vođenje zdravog načina života. Preporučena dnevna doza ne sme da se prekorači. Čuvati van domašaja dece. Pre upotrebe konsultovati se sa lekarom/nutricionistom. Osobe koje koriste lekove protiv zgrušavanja krvi (antikoagulansi) potrebno je da se obrate svom lekaru pre nego što počnu da koriste norveško omega-3 ulje. Osobe mlađe od 18 godina, trudnice i dojilje bi trebalo da koriste ovaj proizvod jedino pri preporuci i pod nadzorom lekara.
MINISTARSTVO ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE
REŠENJE BROJ: 10465/2017 od 04.04.2017.
Nebojša Milanović (proveren vlasnik) –
Proizvod bez realne konkurencije na našem tržištu